Materské školy už ukončili zápisy detí

19.03.2013 Prešov

Počet novo zapísaných detí je 721, rodičia chceli zapísať aj dieťa, ktoré sa ešte len narodí.

Mesto Prešov má v zriaďovateľskej pôsobnosti 20 materských škôlok, z toho 13 má právnu subjektivitu. Tieto škôlky uskutočnili od 15. februára do 15. marca zápisy nových detí. Počet novoprijatých detí je 721. Počet detí v MŠ v školskom roku 2012/2013 je 2604 v novom školskom roku predpokladáme nárast o 17 detí, čiže celkový počet detí navštevujúcich MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta bude k 1. 9. 2013 2621. Počet tried sa zvýši o jednu, ktorú by mala zriadiť MŠ Bernolákova.

V zmysle platnej legislatívy sú riaditeľky škôl povinné pre deti s odloženou školskou dochádzkou rezervovať približne 50 miest. K dnešnému dňu je počet neprijatých detí 212. Mesto Prešov bude riešiť počet neprijatých detí tak, aby bolo čo najviac z nich umiestnených v tých školách, kde riaditeľky zistia, že im niektoré dieťa nenastúpilo, ale ho zákonný zástupca zapísal do dvoch až troch zariadení. Skúsenosti z minulých rokov hovoria, že až 60 detí bolo zapísaných v niekoľkých predškolských zariadeniach naraz.

Špecifická situácia je v MŠ Slánska, kde ešte nie je zrejmé, v ktorom objekte budú umiestnené deti z tejto MŠ. Preto oddelenie školstva rezervuje miesta týmto deťom v MŠ Jurkovičovej dovtedy, kým nepadne jednoznačne rozhodnutie o otvorení, resp. neotvorení prevádzky na Haburskej ulici v Nižnej Šebastovej.

Počas zápisov zažili riaditeľky materských škôl aj humorné zážitky nielen s deťmi, ale aj rodičmi, dokonca zaznamenali aj mimoriadne aktívnych starých rodičov. Stalo sa aj to, že stará mama zapísala vnučku do jednej škôlky a o týždeň prišla do tejto škôlky mama dieťaťa nahlásiť, že ona zapísala dcéru na inú školu, takže tá žiadosť, ktorú priniesla stará mama neplatí. Riaditeľka jednej z materských škôlok má dokonca žiadosť s termínom nástupu ihneď, alebo žiadosť s dátumom narodenia dieťaťa 25. 3. 2013.

Prešovské materské školy okrem základnej výučby detí v predškolskom veku a klasických zábavných aktivít ponúkajú aj iné zaujímavé aktivity. Tanečný krúžok, výtvarný krúžok, výučba anglického jazyka či tvorivé dielne sú skôr pravidlom. Výnimočné sú napríklad lyžovačky, bazén či dokonca saunovanie. Deti sa však v niektorých materských školách naučia aj hrať šach či korčuľovať, niekde majú dramatický krúžok, dopravnú výchovu, interaktívne pomôcky na výučbu, školskú záhradku či akupresúrny chodník. Výnimočná nie je ani hypoterapia, jedna zo škôlok ponúka aj možnosť kanisterapie.

Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región

mark